Huis

Aan de oostzijde van de plas (die is ong. 900 x 200 meter) ligt het houten chalet op een perceel van 242 vierkante meter. De tuin is 14,5 meter breed en grenst aan het water. Midden in de tuin staat een flinke treurwilg, een van de grootste bomen van het park. Op onderstaande foto is de boom te zien onder de blauwe pijl. De foto is gemaakt vanaf de geluidswal aan de noordkant.

 

Aan de tuin ligt een steiger van 5×5 meter met uitzicht op het westen.

 

 

 

Treurwilg van ong. 11 meter hoog, ongeveer 20 jaar geleden gepland door de vorige eigenaar.

 

Ondertussen is er al veel gebeurd, de vlonder achter het huis is helemaal weg, een hoop opgeruimd, een nieuwe kleine vlonder met nieuwe trap bij de achterdeur. Helaas zijn de twee balken aan de achterkant voor een groot gedeelte rot, dat moet nog behandeld en hersteld worden.

Vooral ’s avonds is het genieten bij het water, als de wind gaat liggen en de zon onder gaat, de laatste dagen vliegen er dan vaak groepen kieviten en spreeuwen, soms gemengd.

 

De treurwilg wat terug gesnoeid, het huis wordt zichtbaar.

Er zitten verschillende koppels futen, die niet heel erg schuw zijn, zwemmend kun je er tot een meter of 7 bij komen.

Ook zit er een koppel knobbelzwanen met 6 jongen.

Visdiefjes zaten er ook met jongen, maar die zijn begin augustus vertrokken.

Update oktober 2018: ondertussen de boom een flink stuk gesnoeid, een vijver gegraven en de tuin voorzien van wat groen.

EPDM folie erin.

En het eindresultaat, aan het einde loopt het water over de rand via een gootje terug de plas in, vanuit de plas wordt het met een emmertje per minuut naar de voorkant van de vijver gepompt.

Dit jonge vrouwtje zit er al een paar maanden, de vijver had ze snel ontdekt natuurlijk, vrijwel elke dag komt ze nu wel even langs, meestal in de ochtend, soms in de avondschemering.

In de vroege ochtendmist.

En nog maar een zonsondergang, omdat ze elke dag weer anders zijn, maar bijna altijd mooi.

Vrijwel de hele winter dagelijks kunnen genieten van een ijsvogeltje dat kwam vissen.Tot 5 januari een vrouwtje en soms een mannetje, vanaf 13 januari een mannetje, het vrouwtje was toen niet meer gezien.

Met het broedseizoen in aantocht had ik goede hoop dat het mannetje wel een nest zou gaan maken met een nieuw vrouwtje, maar het slechte weer gooide roet in het eten. Het eerste broedsel hebben ze waarschijnlijk ergens buiten de plas gehad, want ik zag en hoorde ze niet meer.

Tot begin mei, toen in eens een mannetje regelmatig bij een steil stukje oever te vinden was. Na een week kwam er een vrouwtje bij en nu (eind mei) zitten ze op eieren.

De futen hebben al 2 jong.

De zwanen hebben er negen.

Langzamerhand begint de achtergevel weer winterbestendig te worden. Erg veel rot hout gevonden, waar keurig een laagje verf overheen gezet was…

Het blijft genieten…

De achterzijde voorzien van Kaycan gevelbekleding, geleverd door Bevers uit Gemert, tot aan mijn pensioen in ieder geval duurzaam beschermd tegen de elementen 🙂

In 2020 o.a. het schuurtje verwijderd zodat er plaats kwam voor een tweede vijver op een plek met meer licht.

Uiteraard voorzien van een kunstmatige ijsvogelwand, die al af en toe geïnspecteerd wordt.

Het uitzicht vanuit de schuilhut van 5 meter breed, die vrijwel om de vijver heen loopt aan de oostkant.

Ze weten het weer snel te vinden, als er maar vis in zit.

In 2021 de huiskamer aangepakt en een vide gemaakt, zo komt de master bedroom vrij om te dienen als werkkamer.

In de linkerhoek een blad van 56mm dik populierenhout, rechts een zelfgemaakt trapkast. Een acaciastam ondersteunt de vide op de hoek. De planken boven en op de trap zijn oude havenplanken, afkomstig van kisten waar koffie in vervoerd werd.

De werkkamer wordt nu ingericht, bureaublad met 4040 aluminium extrusie profiel, voorzien van zwart MDF, geolied met Danish Oil. Een erg mooie combinatie en geen poten onder het bureau.

Onder het bureau de kabels, Macbook etc. weggewerkt op multiplex dragers, die aan de aluminium profielen vastgemaakt zijn.

Voor alle boren, fresen etc. planken gemaakt die m.b.v. French cleat worden opgehangen. Zo is de indeling altijd makkelijk te wijzigen en kun je een plank voor een klus handig afnemen.

 

En nog wat foto’s tussen het klussen door genomen in 2021.

 

2023

In 2023 is er gebroed in de ijsvogelwand, half mei vlogen de eerste 7 jongen uit, begin juli een tweede lichting.

Twee jonge ijsvogels die schrikken van een overvliegende kraai.

Moeder (midden) is af en toe het gebedel van de jongen beu.

Een bijzonder moment, pleegvader komt aan met een visje voor de moeder (rechts), het jong in het midden ziet echter kans om het visje tijdens de overdracht af te pakken 🙂